Otvorite prostor!

Stan ili kuća, bez obzira na veličinu, obično imaju dnevnu sobu i kuhinju kao dva zasebna prostora. Novi trendovi u načinu života zahtevaju i nov način osmišljavanja prostora. Da bi u isto vreme mogli da uživate u spremanju gastronomskih specijaliteta, a da iskoristite to vreme i provedete ga sa svojim voljenima, predlažemo Vam da, ukoliko je u konfiguraciji Vašeg životnog prostora to moguće, otvorite kuhinju prema dnevnoj sobi, kako bi ih spojili u jedan živući, funkcionalan prostor.

U sredinu ovog novog, otvorenog prostora sada je u trendu postaviti „kuhinjsko ostrvo“, tj. radni deo kuhinje, koji u sebi može da sadrži različite elemente: samo radnu površinu, ili šporet, sudoperu, pa i frižider ili zamrzivač, mašinu za pranje suđa, a može da služi i kao bar, ili sto za obedovanje. Ne zaboravite, takođe na koristan prostor koji ovakav komad sadrži, pa u njega možete staviti sve, od pribora za kuvanje i ručavanje, do knjiga ili namirnica. Ovakva postavka je vrlo zgodna ne samo za prostrane kuće, već i za male stanove, u kojima je uvek problem dodatnog prostora za odlaganje stvari. Iznad šporeta, gde god se nalazio, svakako je korisno da postavite aspirator, jer će sprečavati da se u nameštaj uvuku mirisi kuvanja.

Visina kuhinjskog ostrva se kreće od 85 do 90 cm. Ovo je standardna visina kuhinjskih radnih elemenata. Ukoliko se šank koristi za obedovanje, potrebna visina u delu za jelo je od 95 do 105 cm. Ovo je visina na kojoj može da se koristi standardna barska stolica.

Ukoliko imate decu, vodite računa da budete praktični i prostor njima prilagodite. U ovom slučaju možda nisu zgodne barske stolice, a pored ostrva možete imati i trpezarijski sto, ili da jedan deo ostrva prilagodite i stavite na potrebnu visinu. Standardna visina stola je 75 cm, a visina sedišta stolica je 45 cm. Trpezarijski sto može i da se izvlači iz kuhinjskog ostrva, pa je to još jedno rešenje koje je primenjivo u malom prostoru.

Takođe, moguće je otvoriti i samo „prozor“ između ove dve prostorije, koji tada treba iskoristiti i kao šank.

Vodite računa da u Vašem novootvorenom prostoru bude puno prirodne svetlosti,  uvek onoliko koliko je moguće od prozora ili svetlarnika, ali zato treba obratiti pažnju i na postavljanje osvetljenja. Vodite računa na kojim mestima provodite najviše vremena. Iznad radne površine i stola svakako treba postaviti svetlo.

Spajanje više prostorija u jednu čini Vaš životni prostor otvorenim, a spaja Vas sa onima koje volite i želite da sa njima provodite više vremena.

Izvor teksta: uredjenjestana.com

Share this post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


POZOVITE NAS